OPĆE INFORMACIJE

Autoplin je često korišten naziv za UNP (Ukapljeni Naftni Plin), odnosno LPG (eng. Liquified Petroleum Gas) kada se spominje u kontekstu goriva za vozila s unutarnjim izgaranjem i dobiva se miješanjem zemnih plinova – propana i butana. Ta mješavina ukapljenih plinova nastalih preradom nafte te se u prirodnom okruženju nalaze u plinovitom stanju, a prilikom povećanja tlaka prelaze u tekućinu. Plin je teži od zraka te je bez boje i mirisa pa mu se radi lakše detekcije curenja dodaju primjese koje mu daju karakterističan miris. Uz sve navedeno, LPG ima oktanski broj od 102 do 108, što je znatno više u odnosu na benzin koji ima 95 i 98 oktana. Automobili koji voze na autoplin ne podliježu eko-testu!

LPG sign

EKONOMIČNOST

LPG je daleko najrasprostranjenija varijanta alternativnog goriva, a uz to je i ekološki prihvatljiva. Vozači se svake godine sve više odlučuju na prelazak sa benzina ili dizela. Vožnja na autoplin jeftinija je za 40-50% u odnosu na benzin/dizel. Uzmimo u obzir da vozilo na plin u pravilu troši 10-20% više plina nego benzina te tako dobijemo podatak kako po punom spremniku goriva imamo ukupnu uštedu u iznosu 200-300kn. Točnu uštedu u Vašem slučaju možete vidjeti na našem KALKULATORU UŠTEDE.

autoplin pejki

EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST

Ispušni plinovi jedni su od najvećih uzroka efekta staklenika, čime zagrijavaju Zemljinu površinu i uzrokuju klimatske promjene. Prelaskom na LPG uvelike se smanjuje emisija štetnih tvari u atmosferu.

  • manje emisije CO2 (ugljičnog dioksida) u odnosu na benzin 26.8% 26.8%
  • manje emisije CO (ugljičnog monoksida) u odnosu na benzin 75% 75%
  • manje čestica čađe 85% 85%
  • manje emisije NOx (dušičnih oksida) u odnosu na benzin 40% 40%
autoplin pejki

SIGURNOST

Autoplin ima nižu razinu zapaljivosti u usporedbi sa ostalim alternativnim gorivima. Plin se pali kada izvor plamena dosegne tempareturu iznad 500°C što je gotovo dvostruko veća temperatura u odnosu na benzin. Spremnici za instalaciju autoplina rađeni su od čelika ili kompozitnih materijala i ispitani su u skladu sa svim standardima za zaštitu protiv udaraca, požara i eksplozija.

autoplin pejki

PRODULJENJE ŽIVOTNOG VIJEKA AUTOMOBILA

Autoplin zbog svojih karakteristika ima izuzetno povoljan utjecaj na motor. Glavna prednost je produžen životni vijek ispušnog sistema vozila pošto ne dolazi do korozije uzrokovane kiselinama u benzinu, motor vozila radi tiše i mirnije, uz to udvostručuje vijek katalizatora i lambda sonde (neizostavni element ispušnih sustava motornih vozila koji regulira pripremu gorive smjese).

autoplin pejki